Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Onlinewinkel-Webwinkels / Een duurzame mahjongset voor de bescherming van de aarde

Een duurzame mahjongset voor de bescherming van de aarde

Sharing is caring

De kledingindustrie staat wereldwijd in de top-5 van meest milieuonvriendelijke industrieën. Dit komt onder meer door de grote overproductie en milieuonvriendelijke productiewijze. Dit biedt een formidabele kans voor duurzame toepassingen. Ontwerpster Jacqueline Chak uit Hongkong creëerde vanuit dit oogpunt een duurzame Mahjong speldoos.

Jacqueline is één van de oprichters van het modemerk EDIT en architectuur- en interieurontwerpstudio EDITECTURE, beide gevestigd in Hongkong. 

Jaarlijks wordt in Hongkong ongeveer 110.000 ton weggegooide kleding ingezameld. EDIT heeft in de loop der jaren tonnen overtollige en versleten stoffen verzameld en gebruikt voor de productie van nieuwe dameskleding. 

EDIT werkt nauw samen met haar zustermerk EDITECTURE. Deze bedrijven worden geleid door Chak en haar vriendin Genevieve Chew.  Ze hebben nu via EDITECTURE milieuvriendelijke mahjongsets en een installatie om de stukken tentoon te stellen ontworpen.

 

Populair bordspel

Mahjong is over de gehele wereld een heel populair bordspel. Het wordt vooral in Azië gespeeld, maar ook in Nederland. Bij de productie van het milieuvriendelijke EDIT Mahjong-project wordt gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid geüpcyclede stof. Elke set is gemaakt van walnotenhout en van 28 procent overtollige stoffen, verzameld via het modemerk EDIT. De set is 100 procent biologisch afbreekbaar.

“Design kan leiden tot herbruikbare, duurzame of recyclebare producten. Het kan nul afval creëren om een circulaire economie te helpen verwezenlijken en ondersteunen. Onze missie en verantwoordelijkheid als architect en ontwerper is om ontwerpoplossingen te bieden die een positieve impact hebben”, zei Jacqueline Chak eind oktober in Eindhoven. Ze stond daar, samen met een groot aantal andere ontwerpers uit Hongkong, op de Dutch Design Week. Haar inzending hier heette ‘Ode aan mahjong’. 

“Elke mahjongset, die wij produceren, is een kunstwerk. De stoffen komen uit de collecties van bekende kledingontwerpers als Dries Van Noten, Raf Simons, Rick Owens, Thom Browne en Yohji Yamamoto. De mahjongsets belichamen een diepgaand engagement voor de bescherming van de aarde”, aldus Jacqueline.

Zij nam op de Dutch Design Week in Eindhoven met haar design deel aan Design Exchange programme (dX) van het Hong Kong Design Centre. Het project van de Hongkongse ontwerpers was getiteld ((Capsule)).