Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Juridische dienstverlening / Kunnen bedrijven werknemers verplichten zich te vaccineren?

Kunnen bedrijven werknemers verplichten zich te vaccineren?

Sharing is caring

Veel mensen worden op dit moment gevaccineerd. Er zijn in Nederland nu verschillende vaccins goedgekeurd deze worden ook al volop gebruikt. Nu is de vraag; kunnen werkgevers werknemers verplichten om zich te laten vaccineren? Op die vraag geven wij antwoord in dit artikel. 

Dilemma voor de werkgever

De coronacrisis heeft werkgevers steeds voor andere dilemma’s gesteld. In het voorjaar van vorig jaar waren er veel vragen over verplicht thuis of juist op locatie werken, reizen en het al dan niet doorbetalen van salaris bij een verplichte quarantaine. Nu is de vraag van meerdere werkgevers of je de werknemers wel of niet kan verplichten zich te laten vaccineren. Over dit onderwerp weet RechtNet, hét advocatenkantoor en incassobureau uit Eindhoven genoeg!

De rechten van de werknemer

Er wordt verwacht dat een groot gedeelte van de bevolking ervoor kiest om zich te laten vaccineren. Waarschijnlijk zal het aantal mensen dat bereid is om zich te laten vaccineren in de loop van de tijd ook nog eens extra gaan oplopen. Iedereen mag zelf kiezen of ze zich wel of niet willen laten vaccineren. Deze keuzevrijheid is het grondrecht van iedere burger. Op grond van de Nederlandse Grondwet (artikel 11) heeft iedere burger namelijk recht op onaantastbaarheid van het lichaam ‘behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen’. Dat betekent dat er alleen inbreuk op dit grondrecht gemaakt kan worden als die inbreuk bij wet is geregeld. Een dergelijk wettelijk grondslag voor vaccinaties is er op dit moment nog niet.

De werkgever kan je niet verplichten

De conclusie is dat de werkgever op dit moment geen wettelijk basis heeft om de werknemers te verplichten zich te laten vaccineren. Dit betekent dat een werkgever een werknemer niet mag ontslaan als deze een vaccin weigert. Ook mag de werkgever geen salaris inhouden als de werknemer vervolgens toch ziek wordt. Daarbij mag een werkgever een sollicitant ook niet afwijzen omdat hij of zijn  zich niet wilt laten vaccineren.