Voor meer informatie bel: 085 0410 177 of stuur ons een email: [email protected]

U bent nu hier: Home / Handel | Detailhandel / Congres SLAAP2021: wanneer je eet en drinkt heeft effect op kwaliteit slaap

Congres SLAAP2021: wanneer je eet en drinkt heeft effect op kwaliteit slaap

Sharing is caring

SLAAP2021, het vierde slaapcongres voor slaapprofessionals en jonge wetenschappers, vond plaats op 25 en 26 november 2021. Het congres werd georganiseerd door De Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak onderzoek (NSWO) en de Slaapgeneeskunde vereniging Nederland (SVNL). Het congres vond volledig online plaats. Tijdens dit event werden interessante uitkomsten van onderzoeken gedeeld met de aanwezigen. Zo blijkt de timing van voeding een groot effect te hebben op de slaap en het slaapritme van de mens lijkt op dat van een octopus. De deelnemers konden kennis tot zich nemen, inspiratie opdoen en netwerken met verschillende slaapdeskundigen. Tijdens diverse kennissessies beantwoordden de deskundigen vragen zoals ‘Welke invloed heeft de lock down op onze slaap?’ en ‘Hebben sommige kinderen een aangeboren aanleg voor slecht slapen?’ De slaapprofessionals, jonge wetenschappers en studenten brachten voor het publiek interessante antwoorden op deze vragen naar voren.

Het effect van voeding op slapen

Professor Andries Kalsbeek, werkzaam bij het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam, deelde zijn bevindingen tijdens het congres: op het verkeerde tijdstip eten de biologische klok in verschillende organen kan verstoren. De goede timing voor voeding is daarom heel belangrijk voor het goed functioneren van die interne klok en een goede nachtrust.

Gelijkenissen met een octopus

De Braziliaanse professor Sylvia Medeiros bekeek de slaap vanuit een andere hoek. Zij vertelde dat octopussen en mensen overeenkomsten vertonen in het slaapritme, terwijl ze evolutionair heel verschillend zijn. Zowel mensen als octopussen kennen variaties in verschillende types van slaap die overeen lijken te komen met droomslaap en niet-droomslaap. Wanneer octopussen in de droomslaapfase zijn, krijgen ze spectaculaire kleurentekening die afwisselt. Hiervan werden filmpjes getoond die ook te zien zijn op YouTube.

SLAAP2021

Het online slaapcongres werd georganiseerd door de NSWO en SVNL. De organisatie werd mede mogelijk gemaakt door sponsoren.